973 retete postate
973 retete postate
Pregatire
5 ore
Preparare
1 ora 5 minute
Favorita de
0 bucatari
Dificultate
Ridicata
luni | marți | miercuri | joi | vineri | sâmbătă | duminică |
---|---|---|---|---|---|---|
Momentul zilei
mic dejunpranzcinagustarePregatire
5 ore
Preparare
1 ora 5 minute
Favorita de
0 bucatari
Dificultate
Ridicata
luni | marți | miercuri | joi | vineri | sâmbătă | duminică |
---|---|---|---|---|---|---|
Momentul zilei
mic dejunpranzcinagustarePentru blatul mare, se folosesc 7 oua, iar pentru blatul mic, 4 oua si 2 albusuri. Vom folosi 2 dintre galbenusurile ramase + inca unul la creme. Astfel, pentru primul pandispan (cel mare): Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile (7 la numar) cu un praf de sare, pana devin spumoase. Se adauga 5 linguri de zahar si se bat in continuare, pana se intareste spuma. Se adauga treptat 7 galbenusuri si 180 ml de ulei, amestecand tot cu mixerul. Apoi, se adauga un plic de praf de copt (10 gr) si 7 linguri de faina, amestecand acum cu o spatula (sau lingura de lemn), de jos in sus, astfel incat sa ramana aerata. Rezulta o compozitie moale, spumoasa, care se toarna intr-o tava dreptunghiulara, pe foaie de copt, si se da la cuptorul preincalzit, la foc mediu, cam 35 de minute sau pana devine aurie. Vom obtine un pandispan alb, pufos. Se lasa la racit.
Pentru blatul mare, se folosesc 7 oua, iar pentru blatul mic, 4 oua si 2 albusuri. Vom folosi 2 dintre galbenusurile ramase + inca unul la creme. Astfel, pentru primul pandispan (cel mare): Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile (7 la numar) cu un praf de sare, pana devin spumoase. Se adauga 5 linguri de zahar si se bat in continuare, pana se intareste spuma. Se adauga treptat 7 galbenusuri si 180 ml de ulei, amestecand tot cu mixerul. Apoi, se adauga un plic de praf de copt (10 gr) si 7 linguri de faina, amestecand acum cu o spatula (sau lingura de lemn), de jos in sus, astfel incat sa ramana aerata. Rezulta o compozitie moale, spumoasa, care se toarna intr-o tava dreptunghiulara, pe foaie de copt, si se da la cuptorul preincalzit, la foc mediu, cam 35 de minute sau pana devine aurie. Vom obtine un pandispan alb, pufos. Se lasa la racit.
Se prepara la fel si al doilea pandispan (cel mic): se bat spuma 6 albusuri cu un praf de sare si 4 linguri de zahar, se adauga treptat 2 galbenusuri, 150 ml de ulei, 4 linguri de faina si un plic de praf de copt (10 gr), omogenizand. Pentru acesta, compozitia se toarna intr-o tava patrata, mai mica, si se coace la foc mediu, aproximativ 30 de minute sau pana devine auriu. Cat timp se coc pandispanurile, se pot pregati siropul si cremele.
Se prepara la fel si al doilea pandispan (cel mic): se bat spuma 6 albusuri cu un praf de sare si 4 linguri de zahar, se adauga treptat 2 galbenusuri, 150 ml de ulei, 4 linguri de faina si un plic de praf de copt (10 gr), omogenizand. Pentru acesta, compozitia se toarna intr-o tava patrata, mai mica, si se coace la foc mediu, aproximativ 30 de minute sau pana devine auriu. Cat timp se coc pandispanurile, se pot pregati siropul si cremele.
Siropul: Se prepara siropul din 300 ml de apa, 4 linguri de zahar si coaja de portocala rasa tinuta in zahar la borcan.
Siropul: Se prepara siropul din 300 ml de apa, 4 linguri de zahar si coaja de portocala rasa tinuta in zahar la borcan.
Dupa ce s-au racit blaturile si siropul, blatul mare se taie pe lungime, in doua foi inegale (baza trebuie sa fie mai groasa decat capacul), iar blatul mic se taie in grosime, in 2 parti. Se mai cioplesc si se rotunjesc marginile. Marginile si bucatile mici indepartate se pot folosi pentru a inalta tortul (se asaza una langa alta, intre cele doi foi mari de pandispan, peste crema). Se insiropeaza delicat, cu ajutorul unei pensule.
Dupa ce s-au racit blaturile si siropul, blatul mare se taie pe lungime, in doua foi inegale (baza trebuie sa fie mai groasa decat capacul), iar blatul mic se taie in grosime, in 2 parti. Se mai cioplesc si se rotunjesc marginile. Marginile si bucatile mici indepartate se pot folosi pentru a inalta tortul (se asaza una langa alta, intre cele doi foi mari de pandispan, peste crema). Se insiropeaza delicat, cu ajutorul unei pensule.
Crema de vanilie: Se incalzeste laptele (400 ml) intr-un ibric. Separat, intr-o craticioara, se amesteca cu un tel 2 galbenusuri cu 4 linguri de zahar, zaharul Bourbon si 3 linguri de faina, turnand incet laptele cald. Se omogenizeaza si apoi se pune craticioara inapoi pe foc. Cand incepe sa se ingroase, se mai amesteca un pic, apoi se da de pe foc, se adauga 100 gr de unt si se amesteca bine. Se lasa la racit. Se bate frisca lichida (200 ml) cu mixerul, pana devine consistenta, se adauga peste crema de vanilie si se mai bate un pic cu mixerul.
Crema de vanilie: Se incalzeste laptele (400 ml) intr-un ibric. Separat, intr-o craticioara, se amesteca cu un tel 2 galbenusuri cu 4 linguri de zahar, zaharul Bourbon si 3 linguri de faina, turnand incet laptele cald. Se omogenizeaza si apoi se pune craticioara inapoi pe foc. Cand incepe sa se ingroase, se mai amesteca un pic, apoi se da de pe foc, se adauga 100 gr de unt si se amesteca bine. Se lasa la racit. Se bate frisca lichida (200 ml) cu mixerul, pana devine consistenta, se adauga peste crema de vanilie si se mai bate un pic cu mixerul.
Crema de ciocolata: Se prepara asemanator cu cea de vanilie. Se amesteca un galbenus cu 2 linguri de zahar si 1 lingura de faina, se toarna peste ele 200 ml de lapte cald si se fierbe amestecul pe foc mic pana se ingroasa. De data aceasta, dupa ce se da de pe foc, se adauga 50 gr de unt, dar si cateva patratele de ciocolata neagra si se amesteca bine. In crema de ciocolata nu se mai adauga si frisca, dar daca vreti neaparat, puteti sa puneti. Se lasa la racit.
Crema de ciocolata: Se prepara asemanator cu cea de vanilie. Se amesteca un galbenus cu 2 linguri de zahar si 1 lingura de faina, se toarna peste ele 200 ml de lapte cald si se fierbe amestecul pe foc mic pana se ingroasa. De data aceasta, dupa ce se da de pe foc, se adauga 50 gr de unt, dar si cateva patratele de ciocolata neagra si se amesteca bine. In crema de ciocolata nu se mai adauga si frisca, dar daca vreti neaparat, puteti sa puneti. Se lasa la racit.
Crema ganache: Se incalzeste frisca lichida (200 ml) pana la 40-45°C; daca nu aveti termometru, atunci cat sa friga la deget. Nu trebuie sa fiarba. Se marunteste ciocolata cu lapte (2 tablete - in functie de produsul folosit; la mine a insemnat 180 gr) cu un cutit si se toarna in vas. Se amesteca energic, sa se topeasca ciocolata. Acum va avea aspect lichid. Se da la frigider, sa se raceasca bine. Apoi, se bate cu mixerul asa cum faceti cu frisca in mod obisnuit. Trebuie sa devina cremoasa. Este delicioasa si buna pentru ornat.
Crema ganache: Se incalzeste frisca lichida (200 ml) pana la 40-45°C; daca nu aveti termometru, atunci cat sa friga la deget. Nu trebuie sa fiarba. Se marunteste ciocolata cu lapte (2 tablete - in functie de produsul folosit; la mine a insemnat 180 gr) cu un cutit si se toarna in vas. Se amesteca energic, sa se topeasca ciocolata. Acum va avea aspect lichid. Se da la frigider, sa se raceasca bine. Apoi, se bate cu mixerul asa cum faceti cu frisca in mod obisnuit. Trebuie sa devina cremoasa. Este delicioasa si buna pentru ornat.
Decorul: Pentru asamblarea masinutei: Peste baza de la pandispanul mare, se adauga crema de vanilie, se pune capacul. Pentru a lipi cele doua pandispanuri, se unge cu un pic de crema de ciocolata ca apoi sa venim cu jumatatile de la blatul mic, lipite intre ele cu crema de ciocolata. Ghidati-va dupa poze. Se bate cu mixerul restul de frisca (150 ml) si se orneaza tortul cu frisca si crema ganache. Am folosit cativa biscuiti Oreo pentru roti si oglinzile retrovizoare. Pentru faruri am folosit flori de napolitana. Se da la rece inainte de servire, cel putin o ora.
Decorul: Pentru asamblarea masinutei: Peste baza de la pandispanul mare, se adauga crema de vanilie, se pune capacul. Pentru a lipi cele doua pandispanuri, se unge cu un pic de crema de ciocolata ca apoi sa venim cu jumatatile de la blatul mic, lipite intre ele cu crema de ciocolata. Ghidati-va dupa poze. Se bate cu mixerul restul de frisca (150 ml) si se orneaza tortul cu frisca si crema ganache. Am folosit cativa biscuiti Oreo pentru roti si oglinzile retrovizoare. Pentru faruri am folosit flori de napolitana. Se da la rece inainte de servire, cel putin o ora.
Timpul total de pregatire a fost de aproximativ 6 ore. Am lucrat mult la tort, dar bucuria celor dragi a meritat! :) Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/03/tort-iorgo-2017.html
Ai gatit reteta? Trimite o poza si primesti 300 de puncte KitchenShop!
Pentru blatul mare, se folosesc 7 oua, iar pentru blatul mic, 4 oua si 2 albusuri. Vom folosi 2 dintre galbenusurile ramase + inca unul la creme. Astfel, pentru primul pandispan (cel mare): Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile (7 la numar) cu un praf de sare, pana devin spumoase. Se adauga 5 linguri de zahar si se bat in continuare, pana se intareste spuma. Se adauga treptat 7 galbenusuri si 180 ml de ulei, amestecand tot cu mixerul. Apoi, se adauga un plic de praf de copt (10 gr) si 7 linguri de faina, amestecand acum cu o spatula (sau lingura de lemn), de jos in sus, astfel incat sa ramana aerata. Rezulta o compozitie moale, spumoasa, care se toarna intr-o tava dreptunghiulara, pe foaie de copt, si se da la cuptorul preincalzit, la foc mediu, cam 35 de minute sau pana devine aurie. Vom obtine un pandispan alb, pufos. Se lasa la racit.
Pentru blatul mare, se folosesc 7 oua, iar pentru blatul mic, 4 oua si 2 albusuri. Vom folosi 2 dintre galbenusurile ramase + inca unul la creme. Astfel, pentru primul pandispan (cel mare): Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile (7 la numar) cu un praf de sare, pana devin spumoase. Se adauga 5 linguri de zahar si se bat in continuare, pana se intareste spuma. Se adauga treptat 7 galbenusuri si 180 ml de ulei, amestecand tot cu mixerul. Apoi, se adauga un plic de praf de copt (10 gr) si 7 linguri de faina, amestecand acum cu o spatula (sau lingura de lemn), de jos in sus, astfel incat sa ramana aerata. Rezulta o compozitie moale, spumoasa, care se toarna intr-o tava dreptunghiulara, pe foaie de copt, si se da la cuptorul preincalzit, la foc mediu, cam 35 de minute sau pana devine aurie. Vom obtine un pandispan alb, pufos. Se lasa la racit.
Se prepara la fel si al doilea pandispan (cel mic): se bat spuma 6 albusuri cu un praf de sare si 4 linguri de zahar, se adauga treptat 2 galbenusuri, 150 ml de ulei, 4 linguri de faina si un plic de praf de copt (10 gr), omogenizand. Pentru acesta, compozitia se toarna intr-o tava patrata, mai mica, si se coace la foc mediu, aproximativ 30 de minute sau pana devine auriu. Cat timp se coc pandispanurile, se pot pregati siropul si cremele.
Se prepara la fel si al doilea pandispan (cel mic): se bat spuma 6 albusuri cu un praf de sare si 4 linguri de zahar, se adauga treptat 2 galbenusuri, 150 ml de ulei, 4 linguri de faina si un plic de praf de copt (10 gr), omogenizand. Pentru acesta, compozitia se toarna intr-o tava patrata, mai mica, si se coace la foc mediu, aproximativ 30 de minute sau pana devine auriu. Cat timp se coc pandispanurile, se pot pregati siropul si cremele.
Siropul: Se prepara siropul din 300 ml de apa, 4 linguri de zahar si coaja de portocala rasa tinuta in zahar la borcan.
Siropul: Se prepara siropul din 300 ml de apa, 4 linguri de zahar si coaja de portocala rasa tinuta in zahar la borcan.
Dupa ce s-au racit blaturile si siropul, blatul mare se taie pe lungime, in doua foi inegale (baza trebuie sa fie mai groasa decat capacul), iar blatul mic se taie in grosime, in 2 parti. Se mai cioplesc si se rotunjesc marginile. Marginile si bucatile mici indepartate se pot folosi pentru a inalta tortul (se asaza una langa alta, intre cele doi foi mari de pandispan, peste crema). Se insiropeaza delicat, cu ajutorul unei pensule.
Dupa ce s-au racit blaturile si siropul, blatul mare se taie pe lungime, in doua foi inegale (baza trebuie sa fie mai groasa decat capacul), iar blatul mic se taie in grosime, in 2 parti. Se mai cioplesc si se rotunjesc marginile. Marginile si bucatile mici indepartate se pot folosi pentru a inalta tortul (se asaza una langa alta, intre cele doi foi mari de pandispan, peste crema). Se insiropeaza delicat, cu ajutorul unei pensule.
Crema de vanilie: Se incalzeste laptele (400 ml) intr-un ibric. Separat, intr-o craticioara, se amesteca cu un tel 2 galbenusuri cu 4 linguri de zahar, zaharul Bourbon si 3 linguri de faina, turnand incet laptele cald. Se omogenizeaza si apoi se pune craticioara inapoi pe foc. Cand incepe sa se ingroase, se mai amesteca un pic, apoi se da de pe foc, se adauga 100 gr de unt si se amesteca bine. Se lasa la racit. Se bate frisca lichida (200 ml) cu mixerul, pana devine consistenta, se adauga peste crema de vanilie si se mai bate un pic cu mixerul.
Crema de vanilie: Se incalzeste laptele (400 ml) intr-un ibric. Separat, intr-o craticioara, se amesteca cu un tel 2 galbenusuri cu 4 linguri de zahar, zaharul Bourbon si 3 linguri de faina, turnand incet laptele cald. Se omogenizeaza si apoi se pune craticioara inapoi pe foc. Cand incepe sa se ingroase, se mai amesteca un pic, apoi se da de pe foc, se adauga 100 gr de unt si se amesteca bine. Se lasa la racit. Se bate frisca lichida (200 ml) cu mixerul, pana devine consistenta, se adauga peste crema de vanilie si se mai bate un pic cu mixerul.
Crema de ciocolata: Se prepara asemanator cu cea de vanilie. Se amesteca un galbenus cu 2 linguri de zahar si 1 lingura de faina, se toarna peste ele 200 ml de lapte cald si se fierbe amestecul pe foc mic pana se ingroasa. De data aceasta, dupa ce se da de pe foc, se adauga 50 gr de unt, dar si cateva patratele de ciocolata neagra si se amesteca bine. In crema de ciocolata nu se mai adauga si frisca, dar daca vreti neaparat, puteti sa puneti. Se lasa la racit.
Crema de ciocolata: Se prepara asemanator cu cea de vanilie. Se amesteca un galbenus cu 2 linguri de zahar si 1 lingura de faina, se toarna peste ele 200 ml de lapte cald si se fierbe amestecul pe foc mic pana se ingroasa. De data aceasta, dupa ce se da de pe foc, se adauga 50 gr de unt, dar si cateva patratele de ciocolata neagra si se amesteca bine. In crema de ciocolata nu se mai adauga si frisca, dar daca vreti neaparat, puteti sa puneti. Se lasa la racit.
Crema ganache: Se incalzeste frisca lichida (200 ml) pana la 40-45°C; daca nu aveti termometru, atunci cat sa friga la deget. Nu trebuie sa fiarba. Se marunteste ciocolata cu lapte (2 tablete - in functie de produsul folosit; la mine a insemnat 180 gr) cu un cutit si se toarna in vas. Se amesteca energic, sa se topeasca ciocolata. Acum va avea aspect lichid. Se da la frigider, sa se raceasca bine. Apoi, se bate cu mixerul asa cum faceti cu frisca in mod obisnuit. Trebuie sa devina cremoasa. Este delicioasa si buna pentru ornat.
Crema ganache: Se incalzeste frisca lichida (200 ml) pana la 40-45°C; daca nu aveti termometru, atunci cat sa friga la deget. Nu trebuie sa fiarba. Se marunteste ciocolata cu lapte (2 tablete - in functie de produsul folosit; la mine a insemnat 180 gr) cu un cutit si se toarna in vas. Se amesteca energic, sa se topeasca ciocolata. Acum va avea aspect lichid. Se da la frigider, sa se raceasca bine. Apoi, se bate cu mixerul asa cum faceti cu frisca in mod obisnuit. Trebuie sa devina cremoasa. Este delicioasa si buna pentru ornat.
Decorul: Pentru asamblarea masinutei: Peste baza de la pandispanul mare, se adauga crema de vanilie, se pune capacul. Pentru a lipi cele doua pandispanuri, se unge cu un pic de crema de ciocolata ca apoi sa venim cu jumatatile de la blatul mic, lipite intre ele cu crema de ciocolata. Ghidati-va dupa poze. Se bate cu mixerul restul de frisca (150 ml) si se orneaza tortul cu frisca si crema ganache. Am folosit cativa biscuiti Oreo pentru roti si oglinzile retrovizoare. Pentru faruri am folosit flori de napolitana. Se da la rece inainte de servire, cel putin o ora.
Decorul: Pentru asamblarea masinutei: Peste baza de la pandispanul mare, se adauga crema de vanilie, se pune capacul. Pentru a lipi cele doua pandispanuri, se unge cu un pic de crema de ciocolata ca apoi sa venim cu jumatatile de la blatul mic, lipite intre ele cu crema de ciocolata. Ghidati-va dupa poze. Se bate cu mixerul restul de frisca (150 ml) si se orneaza tortul cu frisca si crema ganache. Am folosit cativa biscuiti Oreo pentru roti si oglinzile retrovizoare. Pentru faruri am folosit flori de napolitana. Se da la rece inainte de servire, cel putin o ora.
Timpul total de pregatire a fost de aproximativ 6 ore. Am lucrat mult la tort, dar bucuria celor dragi a meritat! :) Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/03/tort-iorgo-2017.html
Ai nelamuriri? Pune o intrebare si poti primi raspunsuri de la alti bucatari.
Ai gătit rețeta?
Vrem sa aflam parerea ta!
Ai gatit reteta? Vrem sa aflam parerea ta!