Cozonacul secuiesc este un preparat alimentar specific sud-estului Transilvaniei. In limba maghiara, kürto inseamna cos de fum, iar kalacs inseamna cozonac impletit. Astfel, termenul Kürtoskalacs inseamna „cozonac impletit” (in forma de cos de fum) - o aluzie la gaura din forma cilindrica a acestui preparat. Ministrul Agriculturii a anuntat chiar de ziua maghiarilor de pretutindeni ca isi doreste ca, in cel mai scurt timp, Kurtos Kalacs sa fie inregistrat in Uniunea Europeana ca produs romanesc. Asta pentru ca celebrul cozonac secuiesc a fost atestat prima data de secuii din Transilvania. „Kurtos Kalacs este produs atestat din 1784 si mi-am dorit foarte mult sa avem acest produs - care este produs in toata regiunea si in Cehia, Ungaria si Slovacia. Si avand in vedere ca atestarea este pe Transilvania, nu am niciun dubiu ca el va trebui recunoscut pentru Romania..." spune ministrul Agriculturii.
Ai gătit rețeta?
Vrem sa aflam parerea ta!
Ai gatit reteta? Vrem sa aflam parerea ta!