Gatesc.ro - Bucataria pasionatilor de gatit

Fii parte din comunitatea bucătarilor Gatesc.ro ✅ Bucataria pasionatilor de gatit ➤ Descopera mii de retete culinare testate si atent selectate ➤

Budinca de Craciun

( )( )( )( )( ) (0)
 chef profile img

Home cook rockstar

167 retete postate

gatesc.co
Master Chef
Budinca de Craciun
Prezentare
Ingrediente
Instructiuni

Budinca de Craciun

( )( )( )( )( ) (0)
chef profile img

Home cook rockstar

167 retete postate

gatesc.co
Master Chef

Pregatire

20 minute

Preparare

4 ore

Favorita de

0 bucatari

Dificultate

Medie

Chiar daca nu este o reteta traditional romaneasca, aceasta budinca va fi pe placul tuturor in ziua de Craciun.

Budinca de Craciun

( )( )( )( )( ) ( 0 )
aprilie 2025
lunimarțimiercurijoivinerisâmbătăduminică

Momentul zilei

mic dejunpranzcinagustare

Pregatire

20 minute

Preparare

4 ore

Favorita de

0 bucatari

Dificultate

Medie

Home cook rockstar
Master Chef
gatesc.co

Prezentare

Chiar daca nu este o reteta traditional romaneasca, aceasta budinca va fi pe placul tuturor in ziua de Craciun.
aprilie 2025
lunimarțimiercurijoivinerisâmbătăduminică

Momentul zilei

mic dejunpranzcinagustare

Ingrediente

Portii:
Budinca
  • 100 gr merisoare confiate
  • 100 gr stafide
  • 100 gr papaya confiata
  • 100 gr prune confiate
  • 100 gr caise confiate
  • 100 gr cirese confiate
  • 50 gr nuci caju
  • 50 gr nuci
  • 180 ml lapte
  • 100 gr unt
  • 2 buc oua
  • 10 gr zahar vanilat
  • 1 lingurita coaja de lamaie
  • 1 lingurita coaja de portocala
  • 130 gr faina
  • 65 gr pesmet
  • 1merisoare confiate
    100 gr
  • 2stafide
    100 gr
  • 3papaya confiata
    100 gr
  • 4prune confiate
    100 gr
  • 5caise confiate
    100 gr
  • 6cirese confiate
    100 gr
  • 7nuci caju
    50 gr
  • 8nuci
    50 gr
  • 9lapte
    180 ml
  • 10unt
    100 gr
  • 11oua
    2 buc
  • 12zahar vanilat
    10 gr
  • 13coaja de lamaie
    1 lingurita
  • 14coaja de portocala
    1 lingurita
  • 15faina
    130 gr
  • 16pesmet
    65 gr
Sos de vanilie
  • 4 buc galbenus de ou
  • 1 lingurita pasta de vanilie
  • 300 ml lapte
  • 10 gr zahar vanilat
  • 1.5 linguri amidon alimentar
  • 1 lingurita coaja de lamaie
  • 1 lingurita coaja de portocala
  • 85 gr zahar
  • 1galbenus de ou
    4 buc
  • 2pasta de vanilie
    1 lingurita
  • 3lapte
    300 ml
  • 4zahar vanilat
    10 gr
  • 5amidon alimentar
    1.5 linguri
  • 6coaja de lamaie
    1 lingurita
  • 7coaja de portocala
    1 lingurita
  • 8zahar
    85 gr
Alte componente
  • 2 linguri unt
  • 1unt
    2 linguri

Mod de preparare

slideshow
  • Pasul 1
    terminat

    Luati toate fructele confiante (cu exceptia cireselor) si nucile si taiatile. Nu trebuie sa fie foarte marunte, dar sa nu fie bucati foarte mari.

    Luati toate fructele confiante (cu exceptia cireselor) si nucile si taiatile. Nu trebuie sa fie foarte marunte, dar sa nu fie bucati foarte mari.

  • Pasul 2
    terminat

    Intre timp, topiti untul intr-o oala, avand grija sa nu il ardeti.

    Intre timp, topiti untul intr-o oala, avand grija sa nu il ardeti.

  • Pasul 3
    terminat

    Dupa ce ati terminat de tocat, puneti totul intr-un vas suficient de incapator. Adaugati restul ingredientelor, inclusiv untul topit si amestecati bine bine. Trebuie sa aveti o masa uniforma.

    Dupa ce ati terminat de tocat, puneti totul intr-un vas suficient de incapator. Adaugati restul ingredientelor, inclusiv untul topit si amestecati bine bine. Trebuie sa aveti o masa uniforma.

  • Pasul 4
    terminat

    Luati vasul de budica si ungeti-l cu unt. Trebuie sa fie foarte bine uns, pentru a nu ramane compozitia lipita de peretii vasului. Turnati compozitia in vasul uns.

    Luati vasul de budica si ungeti-l cu unt. Trebuie sa fie foarte bine uns, pentru a nu ramane compozitia lipita de peretii vasului. Turnati compozitia in vasul uns.

  • Pasul 5
    terminat

    Puneti o hartie de copt ca si capac. Peste ea puneti 2 bucati de folie de aluminiu suficient de lungi pentru a ajunge la baza vasului.

    Puneti o hartie de copt ca si capac. Peste ea puneti 2 bucati de folie de aluminiu suficient de lungi pentru a ajunge la baza vasului.

  • Pasul 6
    terminat

    Veti avea nevoie de 3 bucati de sfoara groasa. O bucata o legati bine de tot la baza superioara a vasului. Din celelalte 2 faceti torti (vezi poza).

    Veti avea nevoie de 3 bucati de sfoara groasa. O bucata o legati bine de tot la baza superioara a vasului. Din celelalte 2 faceti torti (vezi poza).

  • Pasul 7
    terminat

    Vasul se pune intr-o oala si se adauga apa pana la jumatatea lui. Se lasa la fiert la temperatura foarte mica pentru 4 ore. Oala se acopera cu capac. O data la fiecare ora completati cu apa pentru a nu ramane fara.

    Vasul se pune intr-o oala si se adauga apa pana la jumatatea lui. Se lasa la fiert la temperatura foarte mica pentru 4 ore. Oala se acopera cu capac. O data la fiecare ora completati cu apa pentru a nu ramane fara.

  • Pasul 8
    terminat

    Cand e gata, se rastoarna cu grija intr-o farfurie si se lasa la racit.

    Cand e gata, se rastoarna cu grija intr-o farfurie si se lasa la racit.

  • Pasul 9
    terminat

    Va puteti apuca de sosul de vanilie. Intr-o oala puneti la incalzit laptele cu vanilia si cojile de portocale si lamaie. Intr-un bol amestecati galbenusurile cu zaharul si amidonul. Turnati un polinic de lapte peste si amestecati. Cand amestectul este omogen, turnati inapoi in oala. Lasati la foc mic si amestecati continuu pana se formeaza sosul.

    Va puteti apuca de sosul de vanilie. Intr-o oala puneti la incalzit laptele cu vanilia si cojile de portocale si lamaie. Intr-un bol amestecati galbenusurile cu zaharul si amidonul. Turnati un polinic de lapte peste si amestecati. Cand amestectul este omogen, turnati inapoi in oala. Lasati la foc mic si amestecati continuu pana se formeaza sosul.

  • Pasul 10
    terminat

    Se taie budinca felii si se torna sosul peste felie.

    Se taie budinca felii si se torna sosul peste felie.

Nota

Traditional, budinca se flambeaza. Eu nu o fac pentru ca nu imi place gustul de alcool in aceasta prajitura.

Ai gatit reteta? Trimite o poza si primesti 300 de puncte KitchenShop!

Mod de preparare

  • Pasul 1
    terminat

    Luati toate fructele confiante (cu exceptia cireselor) si nucile si taiatile. Nu trebuie sa fie foarte marunte, dar sa nu fie bucati foarte mari.

    Luati toate fructele confiante (cu exceptia cireselor) si nucile si taiatile. Nu trebuie sa fie foarte marunte, dar sa nu fie bucati foarte mari.

  • Pasul 2
    terminat

    Intre timp, topiti untul intr-o oala, avand grija sa nu il ardeti.

    Intre timp, topiti untul intr-o oala, avand grija sa nu il ardeti.

  • Pasul 3
    terminat

    Dupa ce ati terminat de tocat, puneti totul intr-un vas suficient de incapator. Adaugati restul ingredientelor, inclusiv untul topit si amestecati bine bine. Trebuie sa aveti o masa uniforma.

    Dupa ce ati terminat de tocat, puneti totul intr-un vas suficient de incapator. Adaugati restul ingredientelor, inclusiv untul topit si amestecati bine bine. Trebuie sa aveti o masa uniforma.

  • Pasul 4
    terminat

    Luati vasul de budica si ungeti-l cu unt. Trebuie sa fie foarte bine uns, pentru a nu ramane compozitia lipita de peretii vasului. Turnati compozitia in vasul uns.

    Luati vasul de budica si ungeti-l cu unt. Trebuie sa fie foarte bine uns, pentru a nu ramane compozitia lipita de peretii vasului. Turnati compozitia in vasul uns.

  • Pasul 5
    terminat

    Puneti o hartie de copt ca si capac. Peste ea puneti 2 bucati de folie de aluminiu suficient de lungi pentru a ajunge la baza vasului.

    Puneti o hartie de copt ca si capac. Peste ea puneti 2 bucati de folie de aluminiu suficient de lungi pentru a ajunge la baza vasului.

  • Pasul 6
    terminat

    Veti avea nevoie de 3 bucati de sfoara groasa. O bucata o legati bine de tot la baza superioara a vasului. Din celelalte 2 faceti torti (vezi poza).

    Veti avea nevoie de 3 bucati de sfoara groasa. O bucata o legati bine de tot la baza superioara a vasului. Din celelalte 2 faceti torti (vezi poza).

  • Pasul 7
    terminat

    Vasul se pune intr-o oala si se adauga apa pana la jumatatea lui. Se lasa la fiert la temperatura foarte mica pentru 4 ore. Oala se acopera cu capac. O data la fiecare ora completati cu apa pentru a nu ramane fara.

    Vasul se pune intr-o oala si se adauga apa pana la jumatatea lui. Se lasa la fiert la temperatura foarte mica pentru 4 ore. Oala se acopera cu capac. O data la fiecare ora completati cu apa pentru a nu ramane fara.

  • Pasul 8
    terminat

    Cand e gata, se rastoarna cu grija intr-o farfurie si se lasa la racit.

    Cand e gata, se rastoarna cu grija intr-o farfurie si se lasa la racit.

  • Pasul 9
    terminat

    Va puteti apuca de sosul de vanilie. Intr-o oala puneti la incalzit laptele cu vanilia si cojile de portocale si lamaie. Intr-un bol amestecati galbenusurile cu zaharul si amidonul. Turnati un polinic de lapte peste si amestecati. Cand amestectul este omogen, turnati inapoi in oala. Lasati la foc mic si amestecati continuu pana se formeaza sosul.

    Va puteti apuca de sosul de vanilie. Intr-o oala puneti la incalzit laptele cu vanilia si cojile de portocale si lamaie. Intr-un bol amestecati galbenusurile cu zaharul si amidonul. Turnati un polinic de lapte peste si amestecati. Cand amestectul este omogen, turnati inapoi in oala. Lasati la foc mic si amestecati continuu pana se formeaza sosul.

  • Pasul 10
    terminat

    Se taie budinca felii si se torna sosul peste felie.

    Se taie budinca felii si se torna sosul peste felie.

Nota

Traditional, budinca se flambeaza. Eu nu o fac pentru ca nu imi place gustul de alcool in aceasta prajitura.

Recenzii (0)

0.00
( )( )( )( )( )
0 recenzii
(*)(*)(*)(*)(*) (0)
(*)(*)(*)(*)( ) (0)
(*)(*)(*)( )( ) (0)
(*)(*)( )( )( ) (0)
(*)( )( )( )( ) (0)

Ai gătit rețeta?

Vrem sa aflam parerea ta!

Ai gatit reteta? Vrem sa aflam parerea ta!
( )( )( )( )( )

Intrebarile si raspunsurile bucatarilor

Ai nelamuriri? Pune o intrebare si poti primi raspunsuri de la alti bucatari.