Gatesc.ro - Bucataria pasionatilor de gatit

Fii parte din comunitatea bucătarilor Gatesc.ro ✅ Bucataria pasionatilor de gatit ➤ Descopera mii de retete culinare testate si atent selectate ➤

Makaroni

( )( )( )( )( ) (0)
 chef profile img

food therapy

2337 retete postate

gatesc.co
Legend Chef
Makaroni
Prezentare
Ingrediente
Instructiuni

Makaroni

( )( )( )( )( ) (0)
chef profile img

food therapy

2337 retete postate

gatesc.co
Legend Chef

Pregatire

30 minute

Preparare

1 ora 10 minute

Favorita de

1 bucatari

Dificultate

Medie

Preparat specific bucatariei persane (iraniene) cu carne de vita, paste si cartofi. Spre deosebire de alte mancaruri pe baza de paste, tehnica de gatire este putin mai deosebita. Sosul de carne si pastele fierte al dente sunt aranjate in straturi intr-o cratita la baza careia sunt asezate felii crude de cartofi. Makaroni este apoi gatit inabusit la foc mic pana cand pastele sunt fierte si imbibate de sos iar stratul de cartofi-care va fi la final in partea de sus-rumen si crocant.

Makaroni

( )( )( )( )( ) ( 0 )
aprilie 2025
lunimarțimiercurijoivinerisâmbătăduminică

Momentul zilei

mic dejunpranzcinagustare

Pregatire

30 minute

Preparare

1 ora 10 minute

Favorita de

1 bucatari

Dificultate

Medie

food therapy
Legend Chef
gatesc.co

Prezentare

Preparat specific bucatariei persane (iraniene) cu carne de vita, paste si cartofi. Spre deosebire de alte mancaruri pe baza de paste, tehnica de gatire este putin mai deosebita. Sosul de carne si pastele fierte al dente sunt aranjate in straturi intr-o cratita la baza careia sunt asezate felii crude de cartofi. Makaroni este apoi gatit inabusit la foc mic pana cand pastele sunt fierte si imbibate de sos iar stratul de cartofi-care va fi la final in partea de sus-rumen si crocant.
aprilie 2025
lunimarțimiercurijoivinerisâmbătăduminică

Momentul zilei

mic dejunpranzcinagustare

Ingrediente

Portii:
Sos DE carne
  • 1 buc ceapa
  • 0.5 lingura ulei
  • 1 catel usturoi
  • 450 gr carne tocata de vita
  • 80 ml sos de rosii passata
  • dupa gust sare
  • dupa gust piper macinat
  • 0.5 lingurita turmeric macinat
  • 1 lingurita condiment Baharat
  • 1ceapa
    1 buc
  • 2ulei
    0.5 lingura
  • 3usturoi
    1 catel
  • 4carne tocata de vita
    450 gr
  • 5sos de rosii passata
    80 ml
  • 6sare
    dupa gust
  • 7piper macinat
    dupa gust
  • 8turmeric macinat
    0.5 lingurita
  • 9condiment Baharat
    1 lingurita
Paste
  • 350 gr paste macaroane
  • 3 l apa
  • dupa gust sare
  • 1paste macaroane
    350 gr
  • 2apa
    3 l
  • 3sare
    dupa gust
Apa de sofran
  • 0.12 gr sofran
  • 20 ml apa
  • 1sofran
    0.12 gr
  • 2apa
    20 ml
Asamblare
  • 300 gr cartofi
  • 15 gr unt
  • 150 ml apa
  • 1cartofi
    300 gr
  • 2unt
    15 gr
  • 3apa
    150 ml
Decor
  • dupa gust patrunjel
  • 1patrunjel
    dupa gust

Mod de preparare

slideshow
  • Pasul 1
    terminat

    Pregatim sosul de carne. Incalzim ulei in tigaie. Calim ceapa taiata solzisori timp 5-6 minute, pana devine moale si sticloasa.

    Pregatim sosul de carne. Incalzim ulei in tigaie. Calim ceapa taiata solzisori timp 5-6 minute, pana devine moale si sticloasa.

  • Pasul 2
    terminat

    Adaugam usturoiul zdrobit prin presa sau tocat marunt. Gatim 40-45 de secunde.

    Adaugam usturoiul zdrobit prin presa sau tocat marunt. Gatim 40-45 de secunde.

  • Pasul 3
    terminat

    Adaugam carnea tocata. Amestecam si gatim 6-8 minute.

    Adaugam carnea tocata. Amestecam si gatim 6-8 minute.

  • Pasul 4
    terminat

    Adaugam sos de rosii, sare, piper, turmeric si condiment Baharat. Gatim 2-3 minute. Luam tigaia de pe plita. Lasam sosul de carne deoparte.

    Adaugam sos de rosii, sare, piper, turmeric si condiment Baharat. Gatim 2-3 minute. Luam tigaia de pe plita. Lasam sosul de carne deoparte.

  • Pasul 5
    terminat

    Curatam cartofii cu decojitorul de legume. Ii taiem cu mandolina sau cu un cutit ascutit in felii cu grosimea de 0.4-0.5 cm.

    Curatam cartofii cu decojitorul de legume. Ii taiem cu mandolina sau cu un cutit ascutit in felii cu grosimea de 0.4-0.5 cm.

  • Pasul 6
    terminat

    Pentru ca sa obtinem cartofi crocanti si rumeni care sa nu se lipeasca de baza cratitei, trebuie sa eliminam amidonul. Punem feliile de cartof intr-un bol si le lasam sa stea in apa rece pana cand pregatim restul ingredientelor.

    Pentru ca sa obtinem cartofi crocanti si rumeni care sa nu se lipeasca de baza cratitei, trebuie sa eliminam amidonul. Punem feliile de cartof intr-un bol si le lasam sa stea in apa rece pana cand pregatim restul ingredientelor.

  • Pasul 7
    terminat

    Punem 3 l de apa cu sare la fiert. Cand apa da in clocot, adaugam macaroanele. In loc de macaroane se pot folosi si paste spaghete mai groase. Fierbem pastele cu 2 minute mai putin decat timpul specificat pe ambalaj.

    Punem 3 l de apa cu sare la fiert. Cand apa da in clocot, adaugam macaroanele. In loc de macaroane se pot folosi si paste spaghete mai groase. Fierbem pastele cu 2 minute mai putin decat timpul specificat pe ambalaj.

  • Pasul 8
    terminat

    Alegem o cratita antiaderenta cu diametrul de 25-26 cm. Ungem baza si marginile cu unt.

    Alegem o cratita antiaderenta cu diametrul de 25-26 cm. Ungem baza si marginile cu unt.

  • Pasul 9
    terminat

    Punem sofranul intr-un bol mic si il infuzam in apa rece pana cand apa devine colorata. Pe langa aroma, apa de sofran da o culoare mai frumoasa cartofilor, facand preparatul si mai apetisant.

    Punem sofranul intr-un bol mic si il infuzam in apa rece pana cand apa devine colorata. Pe langa aroma, apa de sofran da o culoare mai frumoasa cartofilor, facand preparatul si mai apetisant.

  • Pasul 10
    terminat

    Strecuram apa de sofran in cratita pregatita.

    Strecuram apa de sofran in cratita pregatita.

  • Pasul 11
    terminat

    Asezam feliile de cartofi scurse de apa astfel incat sa acopere baza cratitei.

    Asezam feliile de cartofi scurse de apa astfel incat sa acopere baza cratitei.

  • Pasul 12
    terminat

    Scurgem pastele fierte al dente. Le lasam in strecuratoare.

    Scurgem pastele fierte al dente. Le lasam in strecuratoare.

  • Pasul 13
    terminat

    Luam 1/3 din cantitatea de paste si le asezam peste stratul de cartofi.

    Luam 1/3 din cantitatea de paste si le asezam peste stratul de cartofi.

  • Pasul 14
    terminat

    Peste paste punem 1/2 din cantitatea de sos de carne de la pasul 4. Procedam la fel cu pastele si carnea ramase. In total avem un strat de cartofi, 3 de paste si 2 de carne.

    Peste paste punem 1/2 din cantitatea de sos de carne de la pasul 4. Procedam la fel cu pastele si carnea ramase. In total avem un strat de cartofi, 3 de paste si 2 de carne.

  • Pasul 15
    terminat

    Dupa ce am asezat si ultimul strat de paste, turnam apa.

    Dupa ce am asezat si ultimul strat de paste, turnam apa.

  • Pasul 16
    terminat

    Acoperim cratita cu un cartus de hartie peste care punem capacul. Gatim la foc mic 45-50 de minute.

    Acoperim cratita cu un cartus de hartie peste care punem capacul. Gatim la foc mic 45-50 de minute.

  • Pasul 17
    terminat

    Luam capacul deoparte si indepartam cartusul de hartie.

    Luam capacul deoparte si indepartam cartusul de hartie.

  • Pasul 18
    terminat

    Rasturnam preparatul pe un platou. Stratul de cartofi rumen si crocant a ajuns sus. Presaram patrunjel tocat pentru un plus de culoare.

    Rasturnam preparatul pe un platou. Stratul de cartofi rumen si crocant a ajuns sus. Presaram patrunjel tocat pentru un plus de culoare.

  • Pasul 19
    terminat

    Makaroni se poate servi ca atare sau cu branza feta sfaramata, frunze tocate de menta, stropite cu ulei.

    Makaroni se poate servi ca atare sau cu branza feta sfaramata, frunze tocate de menta, stropite cu ulei.

Ai gatit reteta? Trimite o poza si primesti 300 de puncte KitchenShop!

Mod de preparare

  • Pasul 1
    terminat

    Pregatim sosul de carne. Incalzim ulei in tigaie. Calim ceapa taiata solzisori timp 5-6 minute, pana devine moale si sticloasa.

    Pregatim sosul de carne. Incalzim ulei in tigaie. Calim ceapa taiata solzisori timp 5-6 minute, pana devine moale si sticloasa.

  • Pasul 2
    terminat

    Adaugam usturoiul zdrobit prin presa sau tocat marunt. Gatim 40-45 de secunde.

    Adaugam usturoiul zdrobit prin presa sau tocat marunt. Gatim 40-45 de secunde.

  • Pasul 3
    terminat

    Adaugam carnea tocata. Amestecam si gatim 6-8 minute.

    Adaugam carnea tocata. Amestecam si gatim 6-8 minute.

  • Pasul 4
    terminat

    Adaugam sos de rosii, sare, piper, turmeric si condiment Baharat. Gatim 2-3 minute. Luam tigaia de pe plita. Lasam sosul de carne deoparte.

    Adaugam sos de rosii, sare, piper, turmeric si condiment Baharat. Gatim 2-3 minute. Luam tigaia de pe plita. Lasam sosul de carne deoparte.

  • Pasul 5
    terminat

    Curatam cartofii cu decojitorul de legume. Ii taiem cu mandolina sau cu un cutit ascutit in felii cu grosimea de 0.4-0.5 cm.

    Curatam cartofii cu decojitorul de legume. Ii taiem cu mandolina sau cu un cutit ascutit in felii cu grosimea de 0.4-0.5 cm.

  • Pasul 6
    terminat

    Pentru ca sa obtinem cartofi crocanti si rumeni care sa nu se lipeasca de baza cratitei, trebuie sa eliminam amidonul. Punem feliile de cartof intr-un bol si le lasam sa stea in apa rece pana cand pregatim restul ingredientelor.

    Pentru ca sa obtinem cartofi crocanti si rumeni care sa nu se lipeasca de baza cratitei, trebuie sa eliminam amidonul. Punem feliile de cartof intr-un bol si le lasam sa stea in apa rece pana cand pregatim restul ingredientelor.

  • Pasul 7
    terminat

    Punem 3 l de apa cu sare la fiert. Cand apa da in clocot, adaugam macaroanele. In loc de macaroane se pot folosi si paste spaghete mai groase. Fierbem pastele cu 2 minute mai putin decat timpul specificat pe ambalaj.

    Punem 3 l de apa cu sare la fiert. Cand apa da in clocot, adaugam macaroanele. In loc de macaroane se pot folosi si paste spaghete mai groase. Fierbem pastele cu 2 minute mai putin decat timpul specificat pe ambalaj.

  • Pasul 8
    terminat

    Alegem o cratita antiaderenta cu diametrul de 25-26 cm. Ungem baza si marginile cu unt.

    Alegem o cratita antiaderenta cu diametrul de 25-26 cm. Ungem baza si marginile cu unt.

  • Pasul 9
    terminat

    Punem sofranul intr-un bol mic si il infuzam in apa rece pana cand apa devine colorata. Pe langa aroma, apa de sofran da o culoare mai frumoasa cartofilor, facand preparatul si mai apetisant.

    Punem sofranul intr-un bol mic si il infuzam in apa rece pana cand apa devine colorata. Pe langa aroma, apa de sofran da o culoare mai frumoasa cartofilor, facand preparatul si mai apetisant.

  • Pasul 10
    terminat

    Strecuram apa de sofran in cratita pregatita.

    Strecuram apa de sofran in cratita pregatita.

  • Pasul 11
    terminat

    Asezam feliile de cartofi scurse de apa astfel incat sa acopere baza cratitei.

    Asezam feliile de cartofi scurse de apa astfel incat sa acopere baza cratitei.

  • Pasul 12
    terminat

    Scurgem pastele fierte al dente. Le lasam in strecuratoare.

    Scurgem pastele fierte al dente. Le lasam in strecuratoare.

  • Pasul 13
    terminat

    Luam 1/3 din cantitatea de paste si le asezam peste stratul de cartofi.

    Luam 1/3 din cantitatea de paste si le asezam peste stratul de cartofi.

  • Pasul 14
    terminat

    Peste paste punem 1/2 din cantitatea de sos de carne de la pasul 4. Procedam la fel cu pastele si carnea ramase. In total avem un strat de cartofi, 3 de paste si 2 de carne.

    Peste paste punem 1/2 din cantitatea de sos de carne de la pasul 4. Procedam la fel cu pastele si carnea ramase. In total avem un strat de cartofi, 3 de paste si 2 de carne.

  • Pasul 15
    terminat

    Dupa ce am asezat si ultimul strat de paste, turnam apa.

    Dupa ce am asezat si ultimul strat de paste, turnam apa.

  • Pasul 16
    terminat

    Acoperim cratita cu un cartus de hartie peste care punem capacul. Gatim la foc mic 45-50 de minute.

    Acoperim cratita cu un cartus de hartie peste care punem capacul. Gatim la foc mic 45-50 de minute.

  • Pasul 17
    terminat

    Luam capacul deoparte si indepartam cartusul de hartie.

    Luam capacul deoparte si indepartam cartusul de hartie.

  • Pasul 18
    terminat

    Rasturnam preparatul pe un platou. Stratul de cartofi rumen si crocant a ajuns sus. Presaram patrunjel tocat pentru un plus de culoare.

    Rasturnam preparatul pe un platou. Stratul de cartofi rumen si crocant a ajuns sus. Presaram patrunjel tocat pentru un plus de culoare.

  • Pasul 19
    terminat

    Makaroni se poate servi ca atare sau cu branza feta sfaramata, frunze tocate de menta, stropite cu ulei.

    Makaroni se poate servi ca atare sau cu branza feta sfaramata, frunze tocate de menta, stropite cu ulei.

Recenzii (0)

0.00
( )( )( )( )( )
0 recenzii
(*)(*)(*)(*)(*) (0)
(*)(*)(*)(*)( ) (0)
(*)(*)(*)( )( ) (0)
(*)(*)( )( )( ) (0)
(*)( )( )( )( ) (0)

Ai gătit rețeta?

Vrem sa aflam parerea ta!

Ai gatit reteta? Vrem sa aflam parerea ta!
( )( )( )( )( )

Intrebarile si raspunsurile bucatarilor

Ai nelamuriri? Pune o intrebare si poti primi raspunsuri de la alti bucatari.