Gatesc.ro - Bucataria pasionatilor de gatit

Fii parte din comunitatea bucătarilor Gatesc.ro ✅ Bucataria pasionatilor de gatit ➤ Descopera mii de retete culinare testate si atent selectate ➤

Cosuri de fum (kurtos kolacs)

(*)(*)(*)(*)(*) (2)
 chef profile img

Sidy

502 retete postate

gatesc.co
Chef
Cosuri de fum (kurtos kolacs)
Prezentare
Ingrediente
Instructiuni

Cosuri de fum (kurtos kolacs)

(*)(*)(*)(*)(*) (2)
chef profile img

Sidy

502 retete postate

gatesc.co
Chef
Categorii:  Deserturi , Party

Pregatire

10 minute

Preparare

2 ore 30 minute

Favorita de

2 bucatari

Dificultate

Medie

Cozonacul secuiesc este un preparat alimentar specific sud-estului Transilvaniei. In limba maghiara, kürto inseamna cos de fum, iar kalacs inseamna cozonac impletit. Astfel, termenul Kürtoskalacs inseamna „cozonac impletit” (in forma de cos de fum) - o aluzie la gaura din forma cilindrica a acestui preparat. Ministrul Agriculturii a anuntat chiar de ziua maghiarilor de pretutindeni ca isi doreste ca, in cel mai scurt timp, Kurtos Kalacs sa fie inregistrat in Uniunea Europeana ca produs romanesc. Asta pentru ca celebrul cozonac secuiesc a fost atestat prima data de secuii din Transilvania. „Kurtos Kalacs este produs atestat din 1784 si mi-am dorit foarte mult sa avem acest produs - care este produs in toata regiunea si in Cehia, Ungaria si Slovacia. Si avand in vedere ca atestarea este pe Transilvania, nu am niciun dubiu ca el va trebui recunoscut pentru Romania..." spune ministrul Agriculturii.

Cosuri de fum (kurtos kolacs)

(*)(*)(*)(*)(*) ( 2 )
Categorii:  Deserturi , Party

Pregatire

10 minute

Preparare

2 ore 30 minute

Favorita de

2 bucatari

Dificultate

Medie

Categorii:  Deserturi , Party
Sidy
Chef
gatesc.co

Prezentare

Cozonacul secuiesc este un preparat alimentar specific sud-estului Transilvaniei. In limba maghiara, kürto inseamna cos de fum, iar kalacs inseamna cozonac impletit. Astfel, termenul Kürtoskalacs inseamna „cozonac impletit” (in forma de cos de fum) - o aluzie la gaura din forma cilindrica a acestui preparat. Ministrul Agriculturii a anuntat chiar de ziua maghiarilor de pretutindeni ca isi doreste ca, in cel mai scurt timp, Kurtos Kalacs sa fie inregistrat in Uniunea Europeana ca produs romanesc. Asta pentru ca celebrul cozonac secuiesc a fost atestat prima data de secuii din Transilvania. „Kurtos Kalacs este produs atestat din 1784 si mi-am dorit foarte mult sa avem acest produs - care este produs in toata regiunea si in Cehia, Ungaria si Slovacia. Si avand in vedere ca atestarea este pe Transilvania, nu am niciun dubiu ca el va trebui recunoscut pentru Romania..." spune ministrul Agriculturii.

Ingrediente

Portii:
  • 1 kg faina
  • 250 ml lapte
  • 40 gr drojdie
  • 7 linguri zahar pudra
  • 150 gr unt
  • 1 buc oua
  • 1 buc lamai
  • 100 gr fulgi de nuca de cocos
  • varf de cutit sare
  • 100 gr nuci macinate
  • 100 gr zahar
  • 10 gr zahar vanilat
  • 2 buc galbenus de ou
  • 1faina
    1 kg
  • 2lapte
    250 ml
  • 3drojdie
    40 gr
  • 4zahar pudra
    7 linguri
  • 5unt
    150 gr
  • 6oua
    1 buc
  • 7lamai
    1 buc
  • 8fulgi de nuca de cocos
    100 gr
  • 9sare
    varf de cutit
  • 10nuci macinate
    100 gr
  • 11zahar
    100 gr
  • 12zahar vanilat
    10 gr
  • 13galbenus de ou
    2 buc

Mod de preparare

slideshow
  • Pasul 1
    terminat

  • Pasul 2
    terminat

  • Pasul 3
    terminat

  • Pasul 4
    terminat

Nota

Ai gatit reteta? Trimite o poza si primesti 300 de puncte KitchenShop!

Mod de preparare

  • Pasul 1
    terminat

  • Pasul 2
    terminat

  • Pasul 3
    terminat

  • Pasul 4
    terminat

Nota

Cumpara ustensilele necesare pentru aceasta reteta

Separator galbenus, plastic - Kitchen Craft
24 leiÎn stoc
Separator oua - Kitchen Craft
48 leiÎn stoc
Separator oua 3 in 1, plastic - OXO
21 leiÎn stoc
Feliator aluat, inox, 16 cm - Kitchen Craft
39 leiÎn stoc
Cutit pentru aluat, inox - Kitchen Craft
48 leiÎn stoc
Pensula patiserie, silicon, 22cm - Westmark
39 leiÎn stoc

Imagini de la bucatari

https://gatesc-11d8c.kxcdn.com/9ba34b9d-7808-46a5-80ae-2849522535fb.jpeg
(*)(*)(*)(*)(*)
gatesc.ro pinksimba
Master Chef gatesc.co

Recenzii (2)

5.00
(*)(*)(*)(*)(*)
2 recenzii
(*)(*)(*)(*)(*) (2)
(*)(*)(*)(*)( ) (0)
(*)(*)(*)( )( ) (0)
(*)(*)( )( )( ) (0)
(*)( )( )( )( ) (0)

Ai gătit rețeta?

Vrem sa aflam parerea ta!

Ai gatit reteta? Vrem sa aflam parerea ta!
( )( )( )( )( )
Toate
Apreciate
Gatite
gatesc.ro
pinksimba
Master Chef
(*)(*)(*)(*)(*)
sept. 24, 12:20
Delicios!  |  Reteta gatita
0
 | 
Raspunde
gatesc.ro
Tania
Bucatar amator
(*)(*)(*)(*)(*)
aug. 19, 09:16
Cosuri de fum (kurtos kolacs)
Într-adevăr, sunt un deliciu! Mulțumim!
0
 | 
Raspunde
 | 
Vezi comentarii (1)

Intrebarile si raspunsurile bucatarilor

Ai nelamuriri? Pune o intrebare si poti primi raspunsuri de la alti bucatari.