Sosul bechamel este unul dintre dintre cele cinci sosuri de baza (sosuri mama) din bucataria franceza alaturi de sosul de rosii, hollandaise, veloute si sosul spaniol. Sosul bechamel este folosit la o multitudine de preparate cum ar fi: lasagna, mousaka, macaroane cu branza (mac and cheese), croque Monsieur, gratin de legume, sufleuri, etc. Sosul Bechamel contine doar 3 ingrediente: unt, faina si lapte. Dar, asa cum se spune, nimic nu e mai complicat decat simplitatea. De aceea, fiecare ingredient si etapa sunt foarte importante pentru un sos bechamel reusit, alb, fin si cremos. Sosul Bechamel poate avea consistenta diferita in functie de utilizarea lui, de la subtire la gros. Ca si regula de baza untul si faina care vor forma pasta cunoscuta ca si roux sau rantas se pun in cantitati egale, suma lor reprezinta intre 12- 36 % din cantitatea de lapte, in functie de consistenta dorita a sosului. De exemplu daca doriti un sos mai gros, utilizat ca baza la sufleuri se folosesc 70 gr unt, 70 gr faina la aceeasi cantitate de lapte -500 ml. Sosul bechamel este versatil si se poate prepara si in varianta fara gluten inlocuind cantitatea de faina cu 20 gr amidon de cartof si 15 gr amidon de porumb (fiecare confera textura specifica). Sosul se asezoneaza cu sare si piper si optional cu nucsoara. Din cantitatile date se obtin 300 ml sos cu conistenta subtire spre medie.
Ai gătit rețeta?
Vrem sa aflam parerea ta!
Ai gatit reteta? Vrem sa aflam parerea ta!