Pita, o paine rotunda, plata, din faina de grau, cu interiorul gol/buzunar, este un aliment de baza in bucataria mediteraneana si a Orientului Mijlociu. In trecut, pita era facuta dintr-un aluat din faina si apa, lasat afara pentru a capta drojdiile naturale prezente in aer. Sporii de drojdie ajutand aluatul sa creasca. Pita era apoi coapta pe vatra bine incinsa. Pita moderna se prepara cu drojdie de bere pentru a ajuta painea sa dospeasca mai repede si poate fi coapta si in cuptor standard de interior, la temperatura ridicata. Drojdia si temperatura ridicata a cuptorului permit aluatului plat sa se umfle si sa se coaca in cateva minute. Temperatura transforma apa in vapori fierbinti care expandeaza aluatul si creeaza un gol in interiorul lui, obtinand astfel painici pufoase cu buzunarul interior caracteristic. Pita este versatila, poate fi umpluta cu carne si legume sau falafel si servita ca un sandvis. Pita este de asemenea folosita ca si " tacam" pentru a servi preparatele clasice cum ar fi hummus , baba ghanoush, etc. Pita se mai poate consuma si rulata, gen shaorma.
Ai gătit rețeta?
Vrem sa aflam parerea ta!
Ai gatit reteta? Vrem sa aflam parerea ta!